Monday, February 1, 2010

Catatan Hujung Minggu

Lamanya xbuat entry kan.dah bersawang blog saya ni.Sebenarnya xda story yg nak dimorikan :) tapi kali ni banyak pulak yg nak distorykan.

Hari jumaat lepas balik kg. Kg mana?Mesti la sebelah saya (seberang jaya). My hubby suka balik rumah mak saya dulu berbanding sana. Memang sejujurnya mak saya lebih meraikan kepulangan anak menantu.Sampai je rumah mesti dapat makan sedap2 wlaupun simple.hmmm..yummy.(yang selebihnya biar saya simpan sendiri la sebab apa ;) )

Sebelum sampai rumah mak, singgah Tesco jap nak beli pampers Aqilah.Bukan kat Kangar xda tapi saya nak beli yg jenama Tesco choice.murah sikit berbanding jenama2 yang lain. Beli jenama yg mahal2 pun tetap msk tong sampahkan :) (tapi utk kulit bb yang sensitif,kena jgk la pakai yg jenama) Maklumlah, anak dah dua. Pampers pun dua kali ganda. (lepas ni ibu cadang2 nak pakaikan anak-anak ibu dgn cloth diapers. Jimat sikit kot) Lepas tu terfikir lak nak beli selipar Aqilah sebab yang ada kat rumah semua dah ketat.So, dalam dok pilih2 terjumpa kasut ni. Siap ada lampu lagi bila dipijak. Seronok plk tgk. Best wooo... (hehehe..ibu ngan abah je yg lebih kan) Harga? RM2.07 jer.(esoknya sebelah kasut dah xnyala lampu.hmmm..dah harga pun dua ringgit kan)
strawberi satu lagi dah tercabut.xtau p mana

Hari sabtu pagi selepas anak-anak ibu bangun dari tido, ibu siapkan kedua2 cantik-cantik sebab nak balik sg petani pulak.kena fair la kan wpun jarang tido sana.(bukan saya xajak suami tido sana tp dia yang xmau.saya ikut je) Saya rasa balik kg kali ni lebih seronok. rasa kepulangan dirai.Cewah!Waktu tengah hari xdapat tolong MIL masak sebab sibuk dengan hero dan heroin saya.So,FIL saya decide beli lauk luar je.Apa2 pun kami xkisah.Asal kenyang je (selalu makan xsempat nak kenyang sgt sbb anak2 dah mula bunyi.tapi ibu tak kurus pun.hehehe) Dan yang paling seronok, Aqilah la sebab abah bagi kebebasan main kucing.wah..bukan main seronok dia.Abis anak2 kucing dibuli dia.Siap bersembang dgn kucing2 tu. Rasanya lepas ni kalau Aqilah blk Sg Petani mesti anak2 kucing tu cabut lari kan.hahahah...


Hari ahad abg dr KL balik.dia ajak pi bawa anak2 mandi kolam.hmmm...best jgk sbb xpernah bawa Aqilah mandi kolam tapi nak p kolam mana.Fikir punya fikir, teringat blog kawan saya.Dia bawa anak mandi kat taman tema MPSP. Tiket masuk RM1 je. So kami pun terjah lah.memang best.sesuai utk budak2 nak mandi.Aqilah xmau mandi kat tmpt cetek.mandi kat kolam paras pinggang dia.ishh...Aqilah ni. Bahaya tau. Nasib baik abah boleh layan Aqilah sbb ibu pegang adik.(sabar ye Aqif,dah besar sikti baru blh join kakak)(sebenarnya ibu pun teringin nak msk kolam tu main dgn anak2 ibu.hehehe...)

with Hussien (anak abg)

with kakak hana(aqilah nak berenang xpandai.heheh)

Sebelum balik perlis sempat la saya buat pizza yang pertama kalinya mencuba. Ambik dari resepi kawan. terlupa nak ambik gambar pizza tu.Tapi kerana kemalasan n takut xjadi roti pizza tu,saya guna roti arab je.saya just buat inti kat atas roti tu je.hehheh...rasa sedap jugak.Roti pun lembut (hasil kerja org lain)
(bukan gambar sebenar)

catatan deqja: Aqilah selsema hari ni. Kes main air ler ni.nasib cepat bertindak, dh kurang bedalir yg kuar.CNY ni balik lagi.apa aktiviti nak buat yea.Bagi cadangan skt :)

3 comments:

ieja said...

ieja..kat mana tu kolam mpsp...tak tau pun..dia org tertentu ja ka leh masuk?

deqja said...

ieja:kat sg rambai.lps skt dr perda.org awam la blh msk.kalau nak p nanti aku bg peta.tmpt tu br lagi

ieja said...

ok..nanti bg peta kat aku..kot2 hujung minggu leh pi sana....cam best ja.....