Tuesday, January 5, 2010

Sekadar Luahan

Saya ni ssh nak berkongsi kisah sedih atau masalah saya kat sesiapa. Kalau kawan yg rapat dan biasa dgn saya, baru saya berkongsi.Itupn kalau dah tak tertanggung dek kesedihan.Lagipun saya tak pandai nak mengatur ayat2 yg best2.Ceh wah! Tapi dah ada blog sendiri,hentam sajalah. Asalkan ringan sikit beban yang tertanggung.
Kisah sedih saya ni berkenaan breastfeeding(BF). Dulu semasa mengandungkan anak kedua Aqif memang saya bercita2 besar untuk memberi sepenuhnya breastfeeding utk Aqif. Masa Aqilah dulu pn nak full BF tp tak banyak pengetahuan saya utk memperbanyakan susu.Pengetahuan hanya tertumpu pada kelebihan susu ibu. Ibu mana xmahu beri sepenuhnya BF sedangkan kita tahu banyak kelebihan pada susu ibu berbanding susu formula. Saya habiskan sebahagian duit bonus utk beli peralatan pam susu,botol susu dan beg susu. Hasrat saya moga2 saya lebih bersemangat utk memerah susu di atas pelaburan duit saya tu. Maklumlah sekarang ekonomi meleset. Saya juga bercita2 jika susu saya banyak, saya nak bagi kat Aqilah (umur 1tahun 4bulan)
Bermula hari sedih saya ketika umur Aqif mencecah 3minggu.susu badan saya kosong.Aqif sentiasa hisap dan bila dia tak kenyang sepenuhnya,dia akan menangis.menangis dan terus menangis.tak tahu apa nak buat.dan bermula detik itulah saya terpaksa beri dia susu formula ( umur dia sehari pn hospital dh bg dia susu formula sbb dia dok wad NICU) Saya tahu, tak elok utk usus baby yg belum cukup sebulan utk beri susu foirmula. Tapi saya terpaksa sbb baby saya tak kenyang. Hati ibu mana yang xsedih (rasa sebak masa taip n3 ni). Saya hanya beri susu formula bila perlu.saya teruskan jugak usaha saya.setiap 2jam saya perah susu.hasilnya hanya 2oz.sedangkan Aqif minum 4oz masa umur dia sebulan!setiap 2-3jam dia akan bgn dr tido utk minum susu.saya beri dia 2botol susu perahan (setiap botol ada 2oz) sehingga abis stok susu utk Aqif. Saya kecewa sgt.Abis pantang masa membataskan saya utk perah susu.Tak sempat nak buat stok utk Aqif.Kerja rumah dan Aqilah perlu di uruskan jugak.(masa ni terfikir2 utk beli pam elektrik.xmakan masa utk pam.Tp kena fikirkan kewangan jgk)Saya gunakan manual medela.jadi ia mengambil masa yg lama utk byk tp saya selesa perah dgn tangan sbb rasa lebih banyak yang keluar.Bermacam petua yang saya buat utk banyakkan susu.Minum air masak byk,holicks,milo,air longan kering,makan sayur sawi,kailan,lobak putih dan yang terakhir milkmead tea. Tapi ia tetap mcm tu jugak.kalau lama tak pam 4-5 jam,baru dapat 3-4 oz.
Saya kagum dengan semangat kawan saya.Tungging terbalik dia berusaha utk perah susu.Tahniah Izah!.Dan saya rasa sedih kalau ibu2 yg susu badan banyak semulajadi dan xperlu amalkan apa2 utk banyakkan susu tapi xsepenuhnya BF.RUGIKAN.
Yang terbaru saya petua dari mak saya.Mak berusaha tanya ustazah utk banyakan susu.Amalkan buah kurma.Saya akan cuba.Semangat tahun baru!Semoga dengan buah kurma, susu badan saya akan bertambah dan mencukupi utk hero saya.(buat masa sekarang saya campur BF dan susu formula)
Saya sedih bila org kata saya tak sungguh2 beri BF. Hanya suami saya yang memahami. Terima kasih abang kerana sentiasa bagi semangat utk sayang dan membantu sayang uruskan rumahtangga kita. Semoga kita sama2 dapat membesarkan anak2 menjadi yang terbaik. InsyaAllah.

9 comments:

>>EiN@>> said...

bolehke share susu dgn adik......bukanke org kata tk elok klo dh ada adik kakak pun tumpang sekalike...itu yang aku tahula...pening kepala aku bila bc n3 izah n ija pulak....terasa susah sgt n complicated utk capai misi tu kan....aku selalu bayangkan hgpa bertambah kurus sebab nak jayakan misi ni...terasa letih...klo aku msti susah jugak...huhu ntahla tp dlm family km dlu sume BF xpenah guna botol sampaila dpt adik..agak2 3yrs jugakla sebab km igt dok menyusu ms tu perut mak km dh beso...teruk toi km nih..tp adaje susu xpenah tnya lg petuanyer...

deqja said...

Cemburu dgn ibu2 yg byk susu bdn.nanti hg dh ada anak,hg akan memahami

~IZZAH~ said...

alahai, k.ija buat entry sentimental, ni org yg bc pun sebak... insyaAllah izah sentiasa doakan k.ija berjaya. izah tau semangat k.ija dan izah tumpang gembira bl k.ija pilih BF, bkn semua org terbuka hati nk BF tau. tp izah minta maaf byk2 izah tak pandai nk tlg k.ija secara professional, tunggu nanti izah jd lactation councellor mudah ckit nk bantu sbb byk ilmu, la ni izah bole cerita gaya org x pandai ja la dan mungkin kdg2 lg memeningkan k.ija. i'm really sorry k. smga kita sma2 berjaya. dan syukur la kalau abg man sentiasa support k.ija sbb izah dpt rskan sokongan husband mmg penting... izah prnah bc kisah org yg husband dia x support sedih sgt...

*to k.ina : jgn set kan yg BF ni susah. tanggapan -ve mempengaruhi daya usaha kita nanti. kalau mak k.ina bole buat k,ina pun msti bole. dan k.ina untung sbb mak BF sedangkan pd zmn tu orang taksub dgn formula sbb konon ada mcm2 zat bole bg anak pandai sedangkan susu ibu tak di promote langsung.. kira hebat la mak k.ina. tabik springgg.. toink, toink...

>>EiN@>> said...

sume org ckp cmtu ngan aku,ija jgn salah fhm,aku cuma kta aku pening bila dgr hgpa citer kesusahan nk BF ni n wat aku jd runsing utk aku kelak,mcm susah sgt,manala aku tau klo hgpa xciter,xpela sekurang2nya aku beware nti,yela aku tahula aku tk dak pengalaman n xdak anak tp aku jugak nk blajo bc dr blog hgpa n skali skala nk tnya n nk gtau apa yg aku tau......

deqja said...

ina:aku setuju apa yg izah kata.hg bertuah dpt full bf dari your mom.mayb hg nanti pn blh jd mcm mak hg jugak.fikir yg positif tau
izah:thanks...

>>EiN@>> said...

hgpa citer mcm susahje,aku pn -ve la,dulu hdup susah mnala mampu nk minum susu formula kot...kdg2 mak balik dr sawah busuk peluh n bagai lg aku belasah jugak...xdan nk tggu mandi dh...(kira hebat daya ingatan aku stil igt masa umur 2-3yrs,dpt adik ms umur 3yrs n i still remember i dh tk leh susu mak,tgk2 dh da bby kt sebelah...and tido dlm buaian sebab pening bukan ngantuk...bila buai aku pening terus tido,dlm hati nk gtau emak tp xtau nk ckp pe ms tu...)i stil remember,pelikkan.....mcm2 lg igt..

deqja said...

kuat betul ingatan hg.umur 3thn pn blh igt lg.penangan susu ibu tu

~IZZAH~ said...

wow k.ina bole ingat?. i dpt adik umor 5thn pun tak ingat, sedar2 ms sek rendah dah adik yang suka ikut bila nk kluar main ngan kwn2, tension betul ada ja budak kecik yg nak membonceng basikal ku. dah la tu nak main pun tak senang sbb kena jg dia.. tp bila dia lahir mmg serius x ingt.. k.ina mmg hebat.

rezki msing2 x sama ada org yg mudah perjalan nk BF anak ada org yg di uji mcm2.. yg penting ckupkan ilmu mudah2an dgn ilmu kita dpt atasi mslah... jgn risau tau k.ina

>>EiN@>> said...

sblm ni aku xtfikir sgt yg nak BF,klo outstation cmne susah tu,klo nak ngepam ms ofis lgla xbleh,keje aku xstatic sgt,kdg2 staf kuar masuk,bos masukla xkan tetiba nak tarik benda tu bw kuar,ish malula aku...
**aku kecik2 teruk ms umur 3-4 thun suka ngis mlm2,slalu kena pkul,ikat kt pokok jambu mlm2,igt lg sedih sgt...arwah ayh nk gempaq sebab suka ngis dlm kul10 tu,sawan tangis kot,kdg2 mlm abg agkt letak kt kepala dia ngasuh bw g kedai,org dok agkt aku lmbung mcm baby tu,ms mak dlm pantang aku sibuk nk mkn ngan mak,dia suap cili/lada cmtula aku tereyak smpai terkencing,hehe pedas...dh nak sgt dia bgla agknya,ms 5yrs kot jatuh sg dr atas titi ms ikut akak g ngaji kt surau,banyak tragis kot yg igt tuh...aku igtkan sume org bleh igt..hehe mybe penangan susu ibu aku kena try nih...5yrs aku dh bleh bc muqaddam dlm nakal2 tu,aku paksa abg n ayh ajar wktu maghrib,xgi sek tadika sbb org susah,sedih sgt org pggil bdoh n ngata mak aku xantar sek,huhu just to share smoga hgpa 2 berjaya BF,insyaallah...